© Gilbert d'Haen
GILBERT D'HAEN - FOTOGRAAF

10 JUN
tot
23 SEP

LEUVEN • In 2012 schenkt Gilbert d’Haen (Deurne, 1932) zijn levenswerk aan de collectie van het FOMU. Het archief bevat maar liefst 280 000 negatieven, een aantal fototoestellen, dokamateriaal, een reeks analoge afdrukken en personalia.

Gilbert d’Haen zet zijn eerste stappen als professioneel fotograaf begin jaren 1960 en blijft actief tot 1992. Zijn archief toont een tijdsbeeld van een wereld in verandering. Door de komst van de televisie, de auto en de amerikanisering van de maatschappij nemen vaste waarden zoals het verenigingsleven en het geloof af. Uit een zekere nostalgie wil Gilbert d’Haen bewaren wat verdwijnt. Daarnaast verklaren zijn professionele opdrachten, studiowerk en publicaties de praktijk van een fotograaf uit die tijd.

d’Haen is voornamelijk een beroepsfotograaf die met zijn technische kennis van de analoge fotografie en deskundigheid in de donkere kamer zijn vakmanschap onderstreept. Zijn kunstenaarschap wordt zichtbaar in zijn gevoel voor compositie, oog voor detail en speling van licht en donker.

Met oog voor wat zich voor én achter de camera afspeelt, belicht Gilbert d’Haen - FOTOGRAAF de standpunten en keuzes van de fotograaf en zijn opdrachtgevers.

De tentoonstelling en bijhorende publicatie zijn het resultaat van een eerste samenwerking tussen het Fotomuseum Antwerpen en KADOC-KU Leuven.

Bron: UiTinVlaanderen.be

mail ons
0032.16 32 35 00
KADOC
Vlamingenstraat 39
3000 Leuven
breng me hierheen